Boldog új évet kívánunk!
A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény változásai 2010. január 1-jétől
Januárban életbe lép az új kormányrendelet
5 környezetbarát fogadalom az új évre


Boldog új évet kívánunk!

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a 2009-es együttműködésért, és boldog, sikerekben gazdag, és zöldebb új évet kívánunk minden olvasónknak!

Boldog új évet kívánunk!

Hasznosítás Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. 2010-re mind a partnereinek számában, mind a kezelt hulladék mennyiségét tekintve jelentős növekedést vár. Koordináló szervezetünk 2010-ben 50.000.000 kg-os hasznosítási kötelezettség átvállalást tervez, ami a 2009-ben teljesített kötelezettség több, mint kétszerese. 2009–ben a hasznosított hulladék 38 %-a volt papír, 33%-a műanyag, és 19%-a fa. 2010-ben változatlanul a papír (42 %) lesz a legnagyobb mennyiségben használt frakció. Az árainkat tekintve, a 2010-es, rendkívül kedvező, hasznosítási díjaink elérhetőek weboldalunkon a www.oko-kord.hu címen. Koordináló szervezetünk továbbra is jelentős szerepet kíván vállalni a szemléletformálás területén.

Szemléletformálás Az Öko-Kord szemléletformáló tevékenysége során minél több ember figyelmét kívánja felhívni a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére. Cégünk szakmai partnere a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium jelenleg is futó „Egy mozdulat” elnevezésű szemléletformáló programjának, illetve 2009-ben szakmai partnere voltunk az ország 12 városában megrendezett Plaza Öko-Napoknak. Nagy népszerűségnek örvendett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervezési tanszékével közösen kiírt design hulladékgyűjtő edények tervezésére kiírt pályázatunk is. Nyáron a MOME Maraton rendezvény keretében mutattuk be a Szemét! A forradalom otthon kezdődik című kanadai dokumentumfilmet. A MOME rendezvénye különösen alkalmas volt rá, hogy a film üzenetét eljuttassuk a 18-20 éves, idén felvételiző korosztály számára. Az Öko-Kord a 2010-es évben is számos projektet indít a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében. Ezekről természetesen hírlevelünkben is beszámolunk, vagy tájékozódhat weboldalunkon, az www.oko-kord.hu-n is.

2010-től elektronikus ügyintézés 2010. január 4-től elindult az Öko-Kord elektronikus adminisztrációs rendszere. Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. szerződött ügyfelei mostantól minden termékdíjjal kapcsolatos adminisztrációs feladatot az Interneten intézhetnek. A KERTÉSZ nem csak az adatok gyors feldolgozásához járul hozzá, hanem lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy kényelmesen, átláthatóan formában tudják kezelni a termékdíjhoz kapcsolódó adminisztrációs feladatokat.


A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény változásai 2010. január 1-jétől

Termékdíj módosításA környezetvédelmi termékdíjról, valamint egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény legutóbbi módosítását tartalmazó 2009. évi CXI. törvény a Magyar Közlöny 160. számában került kihirdetésre.

 

Számos, igen jelentős változtatásra került sor a termékdíjra vonatkozó rendelkezésekben. Először is megváltozott a jogszabály tárgyi hatálya azzal, hogy a „hűtőközeg” kikerült a termékdíjköteles termékek köréből.

A személyi hatály tekintetében fontos változás, hogy megszűnt az „első belföldi forgalomba hozó első továbbforgalmazó vevője”, valamint import esetén a „vámadós” termékdíjfizetési kötelezettsége.

Ez a módosítás meglehetősen sok félreértésre adhat okot azáltal, hogy a kötelezetti körbe tartozó piaci szereplők a közérthetőség kedvéért egyszerűsítve, érthetőbben próbálnak fogalmazni és ennek köszönhetően mindenki "gyártói kötelezettségről" beszél. A "gyártói kötelezettség" megnevezés hibás, de legalábbis nem egyértelmű, hiszen az „első belföldi forgalomba hozó” nem szükségszerűen gyártó, akár importőr is lehet, másrészt pedig a csomagolás környezetvédelmi termékdíja esetében azt kell nézni, hogy a csomagolást „csomagolási funkciójában” ki hozza először belföldi forgalomba. Az áfa adóraktáron belüli értékesítés nem minősül belföldi forgalomba hozatalnak.

Egyértelműbbé vált a jogszabály azáltal, hogy a módosítással nevesítették a "saját célú felhasználás" eseteit.

Az átvállalási lehetőségeket illetően is történt módosítás a jogszabályban. Megmaradt a szerződéssel, illetve számlán történő átvállalás lehetősége, azonban megjelent egy új módja az átvállalásnak:

A termelői szerveződésen keresztül forgalomba hozott termékdíjköteles termék esetén a termelői szerződés alapján a termékdíj fizetési kötelezettséget átvállalhatja. A termelői szerveződéstől pedig a termékdíj mentességgel rendelkező hasznosítást koordináló szervezet vállalhatja át szerződés alapján a termékdíj fizetési kötelezettséget.

Forrás: jogiforum.hu


Januárban életbe lép az új kormányrendelet

Kihirdetésre került a 298/2009. (XII.21.) Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíj-mentesség, a termékdíj visszaigénylésének és átvállalásának, valamint a használt gumiabroncs behozatalának feltételeiről szóló 53/2003. (IV.11.) Korm. rendelet módosítása, és a 21/2009. (XII. 22.) KvVM rendelet a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény végrehajtásáról szóló 10/1995. (IX. 28.) KTM rendelet módosítása.

Az elmúlt két évben háromszorosára emelkedett a termékdíj-befizetők köre, és 2009-ben a tervezett 21 milliárd forint helyett várhatóan 30 milliárd forint lesz az államkassza bevétele ebből az adónemből – nyilatkozta a Népszavának a rendeletekkel kapcsolatos várakozásokról Nagy János altábornagy, a Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) országos parancsnoka.

A legfontosabb változásokat, az alábbiakban foglaljuk össze:

  • A rendeletekben meghatározásra kerül a saját célú felhasználás fogalma. A kereskedelmi csomagolás esetén is a termékdíjköteles termék első belföldi forgalomba hozója, vagy saját célú felhasználója a kötelezett.
  • A bejelentett újrahasználható csomagolás bevallását továbbra is évente kell teljesíteni, viszont minden más termékdíjköteles termék bevallását negyedévente kell megtenni.
  • A kis mennyiségű csomagolást forgalomba hozó kötelezett hasznosítást koordináló szervezet átvállalása esetén, teljes mértékben mentesül a díjfizetési kötelezettség és a hasznosítási kötelezettség teljesítése alól.
  • A kereskedelmi csomagolás elszámolása Ft/kg alapú, megszűnik a darab alapú díjtétel.
  • Az E1, E2 díjtételt a kereskedelmi csomagolás – egységes kilogramm alapú – váltja fel.
  • A kereskedelmi csomagolás levonási lehetősége 2010-ben, koordináló szervezethez csatlakozott kötelezettek esetén 70 %. A fennmaradó 30 % levonásáról, valamint a jogszabály értelmezéséről még folynak a hivatalos egyeztetések.
  • A 73/2009/EK rendelet szerinti mezőgazdasági termelő kötelezett termékdíj-átalányt fizet.
  • Csomagolás esetén a termékdíj fizetés számlán való feltüntetése egyszerűsödik, csak egyféle szöveget lehetséges feltüntetni.
  • Meghatározásra kerültek a hasznosítási eljárások, amiket a mentességhez szükséges arányok teljesítéséhez fel lehet használni.

A rendeletek teljes szövegét a www.oko-kord.hu weboldalon olvashatja.

Forrás: oko-kord/nepszava.hu


5 környezetbarát fogadalom az új évre (Nem kell megijedni, nyugodtan elolvashatja)

Felhagyok a "Mindenféle haszontalanságot összevásárolok, amit nem hordok, és nincs is rá szükségem" hozzáállással!
Ismerje be, hogy a szekrénye tele van olyan darabokkal, amelyek arra ítéltettek, hogy ott lógjanak az idők végezetéig. Bizonyára annyi jegyzetfüzete, tolla, és egyéb irodaszere lapul a fiókokban, amivel meg lehetne tölteni egy mini raktárt. Bár igaz, hogy a gazdaságot a vásárlások tartják mozgásban, de a legtöbbet sokkal többet vásárolunk, mint amennyire valójában szükségünk lenne. Jusson eszébe, hogy mennyi csomagolási hulladék, és egyéb környezeti terhelés keletkezik, hogy minden elérhető legyen az Ön számára! Amikor kidobja a holmikat, amik az Ön számára már elvesztették vonzerejüket, a továbbiakban hosszú évtizedekre a szemétlerakókba kerülnek. Ideje kiszortírozni a szükségtelen dolgokat, és leállni a felesleges vacakok vásárlásával!

Erélyesebben lépek fel az otthonomban tartózkodó fantomok ellen!
A számítógép, a mobil telefontöltő, a kijelzővel ellátott DVD lejátszók, és egyéb elektronikai eszközök mind, mind energiát fogyasztanak, még kikapcsolt, használaton kívüli állapotban is. Észrevétlenül, de folyamatosan jelen vannak, és szívják el az energiát. A megoldás egyszerű: a legfontosabb eszközöket kösse egy hosszabbítóra. Így, amikor elmennek otthonról, egy gombnyomással megakadályozhatja, hogy a fantomok vegyék át az uralmat a lakása energiaellátása felett.

Viszek magammal szatyrot a bevásárláshoz!
1 000 000 000 000 000 000. Ki tudja mondani ezt a számot? Talán segít, hogy ugyan annyi, mint 1018? Igen, 18 nulla, bizony ez egy trillió. Milliárdszor milliárd. Ennyi műanyag bevásárló szatyrot dobnak ki az emberek egy évben globálisan, és ennek mindössze egy százalékát hasznosítják újra. A fennmaradó 10000000000000000 zacskó bizony a szeméttelepekre, vagy a tengerbe kerül a következő kb. 1000 évre, amíg lebomlanak. Hány szatyrot használ el Ön évente? Mondjuk 300-at? Legyen 300. Ha ön ezentúl saját bevásárlótáskát visz magával, akkor 2010-ben csak 999999999999999700 nejlonszatyrot dob majd ki az emberiség. Ha egy másik olvasónk is így tesz, akkor 999999999999999400–nál tartunk. Ha egy barátjának is elküldi hírlevelünket, akkor 999999999999999100-nál vagyunk. Ahogy a példa is jól illusztrálja nem hiábavaló az erőfeszítés.

Mostantól újrapapír termékeket használok otthon (de, csak ha nem horzsolják a bőrömet)!
Ha idegenkedik az újrahasznosított toalett papírtól, használjon papír törölközőt. Ha a barna nem passzol a csempéhez, keresse a klórozatlan fehérített változatot. Az újrapapír termékek vásárlásával hozzájárulhat, hogy kevesebb fát vágjanak ki, és hogy a papírhulladék lerakókban végezze, újrahasznosítás helyett. Mindemellett sokkal kevesebb energia, és víz szükséges az újrahasznosított papír termékek előállításához.

Helyi gazdálkodók termékeit vásárolom, mert kevésbé terheli a környezetet!
Gondoljon bele, hogy a Csíléből származó szőlő hány kilométert utazott, mennyi káros anyag került a környezetbe, amíg azt asztalunkra került, vagy mennyi energiát használtak el, hogy frissen tartsák a gyümölcsöt. A helyi gazdálkodók támogatásával nem csak, friss áruhoz jut, de a környezetet is megkíméli a fent leírt terhelésektől. Még az is lehet, hogy élvezné is azoknak az embereknek a társaságát, akiknek a vacsoráját köszönheti.