Megjelent a KT10-BEJEK 1.0-s verziója
A VP az idén is hozza a bevételeket
Parasztopera a Pécsi Nemzeti Színházban
Zöld fesztivál lett a Tribute Fesztivál
Kimért kaják boltja


Megjelent a KT10-BEJEK 1.0-s verziója

Tájékoztatjuk Olvasóinkat, hogy a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos bejelentési kötelezettségek és kérelmek teljesítéséhez szükséges KT10-BEJKE nyomtatványcsomag 1.0 verziója publikálásra került, mely tartalmazza a 2010. január 1-jétől hatályos jogszabályi változásokat.

Kérjük, hogy a KT09/KT10 nyomtatványcsomagokat rendszeresen frissítsék, azaz a bejelentés és bevallás benyújtásának esedékessége előtt töltsék le az aktuális nyomtatványcsomagot a "Letölthető nyomtatványok és kitöltési útmutatók" link alól.

Forrás: VPOP Vámigazgatóság


A VP az idén is hozza a bevételeket

Környezetvédelmi termékdíj címén 29,036 milliárd forintot szedett be a Vám- és Pénzügyőrség, az előirányzat 132,6 százalékát.

A recesszió a gazdálkodók számára igen nehéz piaci környezetet teremtett, ugyanakkor ismét a jogsértő magatartás felé terelt egyes gazdasági folyamatokat, amelyek felszámolásában korábban már sikerült jelentős eredményeket elérniük. A VP igazgatási eljárásaiban ezért tavaly még nagyobb hangsúlyt kapott a szolgáltató jellegű, gyors és elektronizált, bizalmi elven nyugvó, de az ellenőrzöttségi szintet fenntartó hatósági munka, nyomozati hatósági tevékenységében pedig a gazdasági jogsértések feltárása. A vámhatóság tavaly prioritásként kezelte a vámeljárások elektronizálását. 2009-ben az elektronikusan lebonyolított vámeljárások száma duplájára emelkedett. A VP számára a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy a vámhatóság gyors és költséghatékony eljárásokkal segítse ügyfelei versenyképességet, ezért tavaly a kockázatelemzésen alapuló utólagos ellenőrzésre helyezték a hangsúlyt. Az VP által felderített bűncselekmények száma tavaly másfélszeresére emelkedett 2008-hoz képest. A vámparancsnok kiemelte a felderített adócsalások több mint 40, az adóra elkövetett csalások 74, az áru hamis megjelölésével elkövetett bűntettek 94, az okirat hamisítások 172 százalékos növekedését.

Forrás: MTI-ECO


Parasztopera a Pécsi Nemzeti Színházban - Recycling songs a Pécsi Nemzeti Színházban

Pintér Béla és Darvas Bence színdarabja Mohácsi János rendezésében látható 2010 márciusától a Pécsi Nemzeti Színházban. A sikeres abszurd dalmű most rendhagyó díszletek között kerül előadásra, ahol a néző számára az újrhasznosítás egész életünket átszövő, új dimenziói kerülnek felszínre.

Parasztopera a Pécsi Nemzeti Színházban

A Parasztopera egy balladisztikus történet feldolgozása opera formában. „A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság." – mondja Pintér Béla, a darab szerzője. A színmű hallgatásakor egykori népdalokat, a közelmúlt beat dallamait, és kissé távolabbi barokk zenei íveket ismerünk fel. A dallamok, dalok szelektív gyűjtése, és zenei újrahasznosítása arra indította az alkotókat, hogy a díszlet és a jelmez is az recycling jegyében öltsön arcot. A szelektív hulladékgyűjtésből származó anyagok között bemutatott játék azonban korántsem játék. Sorsokat ismerünk fel, derülünk, borolunk és látjuk, nemcsak a tárgyaknak van körforgása, de néha életek épülnek mások életébe. És a körforgás újabbakat indukál: lehet mindent megint újragondolni?

"A bálázott hulladék színházi környezetben elsőre sokkoló látványt nyújt, és emiatt remek figyelemfelhívó eszköznek tekintjük. A bálázott hulladék a médium, amin keresztül üzenetünket eljuttatjuk a nézőkhöz. A színmű, és a díszletet egy olyan új kommunikációs csatorna, amellyel kiválóan alkalmas a szelektív hulladékgyűjtés ösztönzésére. Hozzáteszem nem csupán a játéktér lesz újrhasznosuló anyagokból, hanem a nézőtér is rendhagyó módon, az újrhasznosítás jegyében lesz kialakítva. Így válik a darab valódi öko-darabbá, és mint ilyen, biztos vagyok benne, hogy feljthetetlen élményt fog nyújtani minden nézőnek. És ha ez így van, elértük célunkat"
- Nagy Zita, Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató


Zöld fesztivál lett a Tribute Fesztivál

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel 2010. január 16-án 16 órától a Petőfi Csarnokban újra összeálltak hazánk tribute zenekarai, tisztelegve példaképeik előtt. A szelektív hulladékgyűjtést a fesztivál zöld partnere, az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. biztosította.

Zöld fesztivál lett a Tribute Fesztivál

Zenei időutazás, egészen a hetvenes évektől napjainkig, egyszerre három színpadon, rengeteg fellépővel, 13 óra tömény zenével. Szombaton délután kettőtől, vasárnap hajnali háromig 23 zenekar lépett fel a II. budapesti Tribute Fesztiválon. A fesztivál keretében a szervezők különleges Öko-performansszal kívánták felhívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. A negyed órás műsor öt anyagfajtákat választott témájául: műanyag, fém, papír, veszélyes hulladék, üveg. A színpadon 5 db különböző színű szelektív hulladéktároló volt elhelyezve. S hogy a modellekről a "szemétruha" hogy kerül a hulladékgyűjtőkbe, azt mindenkinek a fantáziájára bízzuk.


Kimért kaják boltja

Unpackaged néven nyitott meg az a londoni bolt, ahol mindent kimérve, zsákokból árulnak – nem csak zöldebb, de olcsóbb is így.

Kimért kaják boltja

A bolt tulajdonosa, Catherine Conway 2006-ban indította az Unpackaged-et, ami eleinte csak egy piaci stand volt, mára azonban teljeskörű szolgáltatást nyújtó élelmiszerbolttá nőtte ki magát London belvárosában.

Ma, amikor már az uborkát is egyenként fóliázzák a nagyobb élelmiszerboltok, igazán üdítő jelenség, hogy a boltban zsákokban, üvegekben és faládákban állnak az ételek, italok, alapanyagok. Aki ide jön vásárolni, annak hoznia kell az üveget tejhez, a tárolóedényt a babhoz vagy mandulához, meg persze a bevásárlókosarat, amiben az egészet aztán hazaviszi. Mert itt akkor sem kap nejlonszatyrot, ha otthon felejtette a sajátját. Persze van néhány kivétel: a jobb borokat természetesen itt is palackozva árulják.

A csomagolás elhagyása csökkenti a termékek árát és a szállítás költségeit, valamint zacskók, nejlonszatyrok és papírtáskák tömkelegétől szabadít meg minket (és a világot).

A boltban mindenféle élelmiszer kapható, bár a választék kisebb, sok brand nem található meg a polcokon. Gyakran egy élelmiszerből csak egyfajtával szolgálnak, de ez nem zavarja a környezettudatos vásárlókat. A bolt a beszerzés során előnyben részesíti a helyi termelőket, sok bioélelmiszert forgalmaz, és csak olyan beszállítóktól rendel, akik figyelnek a fair trade szabályaira.

Forrás: divany.hu