Köszönjük Partnereinknek!
Elektronikus termékdíj ügyintézés az Öko-Kord ügyfelei részére
Egyszerűsítenék a termékdíjas szabályozást
Letölthető óravázlat pedagógusok számára
Pláza-öko nap zárórendezvények: Miskolc és Nyíregyháza
Hulladék hajtású versenyautó


Köszönjük Partnereinknek!

Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. mindenkinek szeretne köszönetet mondani, hogy szeptember 30-i határidővel visszaküldte 2010-re vonatkozó szerződéseinket. Vállalatunk immáron több mint 160 partnerrel áll szerződéses viszonyban, és az idén induló egyedülálló elektronikus termékdíj ügyintézés szolgáltatásunknak köszönhetően bízunk benne, hogy 2010-ben még többen választanak bennünket. Új rendszerünk nem csak az adatok gyors feldolgozásához járul hozzá, hanem lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy kényelmesen, átláthatóan formában tudják kezelni a termékdíjhoz kapcsolódó adminisztrációs feladatait. Új szolgáltatásunkról, és a KERTÉSZ rendszer használatát bemutató partnertalálkozóról bővebben is olvashat híreinkben.


Üdvözlettel,
Nagy Zita és Nagy Bálint,
Ügyvezető igazgató


Elektronikus termékdíj ügyintézés az Öko-Kord ügyfelei részére

Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. szerződött ügyfelei mostantól minden termékdíjjal kapcsolatos adminisztrációs feladatot az Interneten intézhetnek. Az új KERTÉSZ rendszer szakmai partnertalálkozó keretében kerül bemutatásra, ahol a Vám és Pénzügyőrség tart tájékoztató előadást a termékdíj szabályozás várható változásairól.

Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. örömmel tájékoztatja ügyfeleit, hogy egy évig tartó fejlesztési időszak után elkészült az az információs rendszert, amely segítségével vállalatunk ügyfelei számára teljes körű elektronikus ügyintézés biztosítunk. A saját fejlesztésű KERTÉSZ ügyviteli alkalmazás segítségével lehetőség nyílik a hasznosítási igazolások on-line leadására, a számlázási információk lekérdezésére, az egyenleg nyomon követésére, és teljes körűen minden termékdíjjal kapcsolatos adminisztráció elvégzésére.

Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. 2009. november 17-én, és november 19-én partnertalálkozót tart, ahol partnereink, és ügyfeleink megismerkedhetnek az új rendszer használatával. A rendezvényeken a Vám és Pénzügyőrség tart tájékoztató előadást a termékdíj szabályozás aktuális kérdéseiről, és szabályozás várható változásairól.

A partnertalálkozóra Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. székhelyén, az 1222 Budapest Gyár utca 17. cím alatt kerül majd sor. A előadások időpontja:

2009. november 17. Kedd 9:30 Jelentkezem
2009. november 19. Csütörtök 9:30 Jelentkezem
Jelenleg nem vagyok szerződéses partnere az Öko-Kordnak, de részt szeretnék tájékoztatást kapni. Regisztráció

Kérjük, jelentkezzen a weboldalunkon található regisztrációs felületen.


Egyszerűsítenék a termékdíjas szabályozást

Január 1-től változnak a környezetvédelmi termékdíj szabályai. A javaslat egyik legfontosabb célja az, hogy kevesebb csomagolási hulladék kerüljön a szemétlerakókba. Az erről szóló javaslatot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek.

A KvVM javaslata szerint jövőre a kereskedelmi csomagolásoknál megszűnne a kereskedők külön díjfizetési kötelezettsége, ezzel közel 160 ezer vállalkozás - köztük 43 ezer élelmiszerüzlet - anyagi és adminisztratív terhei enyhülnének. A módosítás elfogadása esetén a gyártók visszatérhetnének a tömeg alapú elszámolásra a jelenlegi darab alapú rendszerről.

Az adminisztratív terhek csökkentése mellett e módosításra azért is szükség van - olvasható a törvényjavaslat indoklásában -, mert kialakult egy olyan gyakorlat, amely során a kiskereskedelmi egységek egy része oly módon szabadult meg termékdíj-fizetési kötelezettsége alól, hogy megkövetelte a részére értékesítő gyártótól egy továbbforgalmazó vevő közbeiktatását, így a termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalását.

A változtatások között szerepel még, hogy 2010-től a motorkerékpárok és a légi járművek gumiabroncsaira is kiterjesztenék a termékdíj-fizetési kötelezettséget. Ezzel egy időben kikerülnek a szabályozásból a hűtőközegek, mivel a termékdíjas szabályozás alá tartozó hűtőközegek gyártása mára lényegében megszűnt. Ugyancsak megszűnik a rádiótelefonok akkumulátorai utáni kiemelt termékdíj-fizetési kötelezettség is, a későbbiekben az akkumulátorokra vonatkozó díjtétel szerint alakul a fizetési kötelezettség.

Forrás: MTI


Letölthető óravázlat pedagógusok számára

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Egy mozdulat” elnevezésű szemléletformáló programjának szakmai partnere, az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft., pedagógusok számára készített segédanyagot szelektív hulladékgyűjtés témakörben. A középiskolai tanárok számára készült óravázlatot már több mint 110 iskola töltötte le.

A jelenleg Magyarországon keletkező hulladék 85%-át lerakókba viszik, vagy elégetik, és körülbelül csupán 15%-ot hasznosítanak újra. Ez az arány a skandináv országokban akár a 80-90%-ot is elérheti. Mivel jelenleg a családi háztartásokban keletkező, elsősorban csomagolási hulladék jelenti a legnagyobb veszélyt környezetünkre, az újrahasznosított hulladék arányának növelése elsősorban a lakosság felelőssége. Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. közhasznú koordináló szervezet törekvése, hogy a minél többen szelektíven, anyag szerint szétválogatva gyűjtsék a hulladékokat, ezzel lehetővé téve az újrahasznosítás növelését. A letölthető óravázlat célja, hogy a szelektív hulladékgyűjtési rendszer bemutatásával segítse a környezettudatos, felelős gondolkodásmód kialakítását az általános- és középiskolás korú fiatalok körében, és a mindennapokban is használható tanácsokkal szolgáljon, hogyan tudunk környezetbarát módon megválni a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól.

Letöltöm az óravázlatot


Plaza-Öko nap zárórendezvények: Miskolc és Nyíregyháza

Két hónap alatt az ország tizenkét plazájába látogatott el a környezettudatos gondolkodásmód kialakítását célzó rendezvénysorozat. Októberben még a Miskolc Plaza és a Nyíregyháza Plaza adnak otthont a rendezvénynek.

A rendezvények keretében megtekinthető a design kuka kiállítás, ahol az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft., és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervezési Tanszékének közös pályázatán született tervek láthatók. A hallgatók által tervezett szelektív hulladékgyűjtő edények azt a feltevést hivatottak bizonyítani, hogy a művészi igénnyel megtervezett hulladéktároló edényeket szívesebben használjuk, mint hagyományos társaikat. Az Öko-nap névre hallgató rendezvénysorozat az alábbi helyszíneken, és időpontokban kerül még októberben megrendezésre. A rendezvények 11:00 órától folyamatos programokkal várják a látogatókat. A rendezvényen kérdőívet is kitöltenek a résztvevők, melynek eredményeiről következő hónapban számolunk be.

Következő rendezvények:
Miskolc Plaza - 09.okt péntek
Nyíregyháza Plaza - 10.okt szombat


Hulladék hajtású versenyautó

Október 17-én rajthoz áll az első újrahasznosított anyagokból készült, hulladék meghajtású versenyautó. A bor-, és csokoládémaradékok által meghajtott sportkocsi, az egyik leggyorsabb a maga nemében.

Készen áll az éles bevetésre a Warwick University mérnökei által megálmodott gépcsoda, amelynek teljesítménye nem csak eléri, de felül is múlja a legtöbb formula 3-as versenyautóét. A 230 féklóerős autó végsebessége 273 km/h, és álló helyzetből 2,5 másodperc alatt gyorsul százra. A karosszéria újrahasznosított PET palackokból, leselejtezett repülőgép darabokból, répából, és burgonyából készült. Az jármű alváza, és BMW dízel motorja bontóból származik, a váz egyéb részeinek több mint fele a szeméttelepről származó anyagokból készült, mint ahogy a régi szénszálas repülőgép darabok is. A kormánykereket egy Skót vállalat készítette, amely eredeti tevékenysége szerint répa maradékokból készít horgászbotokat, és egyéb termékeket. „Úgy alakult, hogy mire elkészült a kormánykerék, a színe piros lett. Arra gyanakszunk, hogy talán cékla került bele” – nyilatkozta a komolytalanul, Kerry Kirwan, a korántsem komolytalan projekt vezetője. A versenyautó 3 hónapja készült el, és teljes mértékben megfelel a formula 3-as versenyelőírásoknak. A mérnökök remélik, hogy az általuk fejlesztett technológiát az autógyártó cégek is átveszik a jövőben.


Forrás:
guardian.co.uk