Sikeres évet zárt az Öko-Kord 2008-ban
Több mint 150 résztvevő a pécsi termékdíjas rendezvényen
Új törvényi szabályozás 2009-ben
A hulladék mint új bevételi forrás
Termékdíj tanácsadó portált indított a VPOP
Bérfőzdék termékdíj fizetési kötelezettsége
Egy új folyamat, mellyel a fa egy tiszta, hatékony energiaforrás lehet
Zöld-tippeket ad az eBay


Sikeres évet zárt az Öko-Kord 2008-ban

Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. sikeresen zárta működésének első évét. Az vonatkozó rendelet szerinti kötelező hasznosítási arányokat elérte, sőt minden egyes csomagolási frakció tekintetében túlteljesítette az előírt követelményeket.

Az Öko-Kord Kft. hasznosítási arányai papír, műanyag, társított és fém csomagolási frakciók tekintetében a legmarkánsabbak és a legkiemelkedőbbek. A minimális, átlagos 53% hasznosítási arányt az Öko-Kord Kft. átlag 84%-kal teljesítette.  Az elmúlt egy év során több mint 9300 tonna csomagolási hulladék kötelezettségből közel 8000 tonna hulladék került hasznosíttatásra.


A cég a kötelezettek számát tekintve is sikeresnek tekintheti az elmúlt évet. 2009. márciusára már több, mint száz kötelezett csatlakozott az Öko-Kord hasznosítást koordináló szervezethez.

Forrás: Öko-Kord


Országos Kampány - Több mint 150 résztvevő a pécsi termékdíjas rendezvényen

Az Öko-Kord és a VPOP országos kampányának első, pécsi állomásán rendkívül nagy volt az érdeklődés. A koordináló szervezet a tavaszi időszakban további négy iparkamarával együttműködve tart konzultációval egybekötött tájékoztató rendezvényt.

Az rendezvényen Kós Szabina, az Öko-Kord termékdíjas tanácsadója a koordináló szervezetek hulladékgazdálkodásban betöltött szerepét mutatta be, majd Debreczeni László a VPOP főelőadója tájékozatta a jelenlévőket a termékdíj fizetéshez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettségről, és a várható ellenőrzések jogszabályi rendjéről.

Az előadásokból megtudhatják az érintett gazdálkodók, hogy milyen termékeket terhel a termékdíj fizetési kötelezettség, mikor keletkezik termékdíj fizetési kötelezettség, és hogy miért érdemes koordináló szervezethez csatlakozni.

Forrás: Öko-Kord


Új törvényi szabályozás 2009 - ben

2009. január 1 -jétől jelentős változások a termékdíj szabályozásban. Ennek legfontosabb eleme, hogy a kereskedelmi csomagolások esetében a korábbi „ú” és „k” díjtételeket a csomagolóanyag fajtájától és méretétől független egységes E1 illetve E2 díjtétel váltja fel.

A korábbi mentességi rendszer megszűntével, a befizetett E1 és E2 díjtételre, adott feltétel rendszer mellett a kötelezett a befizetett termékdíjból utólagos levonással élhet.

Az E1 levonás érvényesítéséhez az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft-hez csatlakozott kötelezett partnerek részére, szerződés alapján, díjmentesen állít ki igazolást. A levonható mennyiséget százalékos arányban, a tárgyidőszaki hasznosítási adatok alapján, a tárgyidőszakot követő hó 15. napjáig az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft elektronikus úton juttatja el a partnerei részére.

További információkért látogasson el a www.oko-kord.hu oldalára..

Forrás: Öko-Kord


A hulladék mint új bevételi forrás - Új szolgáltatással bővíti tevékenységét az Öko-Kord

A vállalkozások nagyon nehéz időszakukat élik, minden egyes megtakarított forint fontos lehet. Ilyenkor érdemes megvizsgálni a vállalat működését, hogy mely területeken lehetne többletjövedelemre szert tenni. Ezek közt lehetnek olyan tevékenységek is, amelyekkel korábban a vezetőknek idejük, energiájuk vagy csak egyszerűen kedvük nem volt foglalkozni.

A csomagolási hulladék (fa, papír, műanyag, fém, textil…) értékes anyag, amely elszállítása, megsemmisítése sok vállalat számára eddig csak probléma volt, és fel sem merült, hogy ez a hulladék akár bevételt is jelenthet.

Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft ehhez a vállalatoknál keletkező hasznosítható hulladékok kezelésében, nyújt segítséget, olyan hulladékkezelő szervezeteken keresztül, akik nemcsak fizetnek a hulladékért az átadó cégnek, hanem a törvényi előírásoknak megfelelően hasznosítják is azt, és erről igazolást adnak. Az Öko-Kord célja, hogy a vállalatok különösebb utánajárás és keresgélés nélkül vehessék fel a kapcsolatot a számukra legmegfelelőbb, megbízható hulladékkezelő partnerrel, optimalizálják a hulladékgazdálkodásukat, és egyben a törvények által előírt módon tegyenek szert újabb bevételi forrásra.

Az új szolgáltatásról további információ kérhető: ( 06 1 ) 424-0100 telefonszámon, vagy az info@oko-kord.hu e-mail címen.
Amennyiben kitölti és visszaküldi kérdőívünket, válaszai alapján javaslatot adunk Önnek a megfelelő hulladékkezelési partnerre.

 

Forrás: Öko-Kord


Termékdíj tanácsadó portált indított a VPOP

A Vám- és Pénzügyőrség az eddig ismert információs csatornák mellett létrehozta termékdíjas tanácsadó portálját, ahol minden környezetvédelmi termékdíjas információ megtalálható.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) elindította termékdíj tanácsadó weboldalát.  A portál célja, hogy segítse a gazdálkodókat a termékdíjas jogszabályi környezetben való eligazodásban. A www.termekdijinfo.hu portálon megtalálhatók a termékdíjjal kapcsolatos legfrissebb hírek, tájékoztatók, és a termékdíj szabályozáshoz kapcsolódó jogforrások.

A portál létrehozásának egyik fontos eleme a gazdálkodó szervezetek, és a VPOP közötti kétirányú kommunikáció lehetőségének megteremtése. A gazdálkodók által megfogalmazott kérdésekre szakértők válaszolnak. A kérdéseket és válaszokat - a könnyebb keresés érdekében – tematikusan, csoportosítva találjuk meg a weboldalon.  Kérdése közvetlenül a szerkesztőhöz érkezik, azt mások nem látják és a választ is közvetlenül kapja meg. A feldolgozott kérdések és válaszok konkrét kérdezőre vagy cégre vonatkozó adatokat nem tartalmaznak.

Forrás: termekdijinfo.hu


Bérfőzdék termékdíj fizetési kötelezettsége

Császár Antal László miniszterelnöki megbízott (Miniszterelnöki Hivatal), Borsányi-Bognár Levente, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága egyeztető megbeszélést tartott a környezetvédelmi termékdíj vonatkozásában a korábbi években mulasztó adózók kötelezettségeinek visszamenőleg történő rendezése érdekében.

Az egyeztetésre konkrét eset kapcsán, az alkoholterméket bérfőzés keretében előállító jövedéki alanyoknál felmerült problémák kezelése érdekében került sor. A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény 2009. január 1-jével történt módosítása a felmerült problémát kezelte azzal, hogy a bérfőzőknek a jövőben a csomagolás vonatkozásában nem merül fel fizetési kötelezettsége, azonban a visszamenőleges teljesítés akadályokba ütközik, így adózói kötelezettségeiknek maradéktalanul eleget tenni nem tudnak.

A hatóságok közösen megvizsgálták annak lehetőségét, hogy a jelenlegi csomagolási, palackozási adatok alapján a korábbi évekre visszamenőlegesen egy átalány számításával eleget lehet-e tenni a befizetési kötelezettségnek. A vámhatóság álláspontja szerint, amennyiben a jelenlegi kibocsátási adatok reprezentatívnak tekinthetők, úgy elfogadható ez a számítás. Az esetleges mulasztási bírságok jogszabályok alapján egyedi méltányosság keretében kérelemre mérsékelhetőek.

Forrás: Objektív hírügynökség


Egy új folyamat, mellyel a fa egy tiszta, hatékony energiaforrás lehet

A fa lenne az új szén? Az Észak-Karolina Állami Egyetem tudósai így gondolják, és egy olyan csoportot hoztak létre, mely a faforgácsból szeretné létrehozni a szén helyettesítőjét, egy pörkölésnek nevezett folyamaton keresztül, amely egy zöldebb, tisztább és hatékonyabb eljárást eredményezne, mint a hagyományos szénégetés.

A környezetvédő szervezetek évtizedek óta hangoztatják aggályaikat a fosszilis üzemanyagok égetésével kapcsolatos következmények miatt. A szén égetése hozzájárul a savas esők kialakulásához és a légszennyezéshez, és összekapcsolható a globális felmelegedéssel.

A pörkölés alatt, a faforgácsok egy ipari méretű sütőhöz hasonló gépen mennek keresztül, mely eltávolítja a nedvességét és megpirítja a biomasszát. A gép, melyet pörkölőnek neveznek, többet tesz, mint csak megváltoztatná a fából készült biomassza külső megjelenését. A forgácsok fizikailag és kémiailag is megváltoznak – egy forró, alacsony oxigén tartalmú környezetben – ezzel szárazabbá válnak, és könnyebb lesz őket összezúzni. A pörkölt fa súlya egyharmada az eredeti faforgácsnak, de annak energiatartalmából 80%-ot megőriz. Ez ideális nyersanyaggá teszi az erőművek számára, melyek hagyományosan szenet használnak az energia előállításához.

Amíg a pörkölés folyamatában semmi új nincs, az észak-karolinai gép (ATTM) hordozható és saját magának állítja elő a pörköléshez szükséges hőt. Így lehetővé válik, hogy adott területen alkalmazzák, csökkentve a szállítási költségeket. A faforgács bőségesen rendelkezésre áll Észak-Karolinában, míg a szén teljes egészében más államokból származik. Ennél sokkal fontosabb azonban, hogy a faforgács egy szénmentes forrása az energiának.

Karolina erdeinek közel fele nem megfelelően van ritkítva, mivel az erdők tulajdonosai számára nincs elegendő kereslet a kisebb átmérőjű fák, a rothadó vagy nem hasznosítható fák, és a fakitermelés közben keletkező hulladék számára. Ezek a területek sokkal több és értékesebb faipari termékeket tudnának produkálni, ha hatékonyabb gazdálkodás folyna rajtuk.

Ha a faforgácsot összegyűjtenék és eladnák az erőművek számára, Karolina állam adóalapja közel 400 millió dollárral nőhetne évente.


Forrás:
sciencedaily.com


Zöld-tippeket ad az eBay

Hatalmas zöld-kampányba kezdett az egyik legnagyobb online közösséget megszólító vállalat.Úgy tűnik az eBay-t is megérintette az a szerencsésnek mondható gondolatiság, amellyel manapság több nagyvállalat is igyekszik pozitív képet kialakítani önmagáról. Ennek természetesen a jó marketing mellett van egyfajta példaértéke is, hiszen környezettudatos lépésekre ösztönzi a többi vállalatot is.

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy a Microsoft milyen környezettudatos tervekkel építteti fel az új székházát, az IBM szlogenjei közé emelte a zölddé válás gondolatát, illetve, hogy a Google megújuló energiával igyekszik kiváltani szerverparkjai áramellátást. Ezen kezdeményezések természetesen az iparág többi cégét is arra kényszerítik, hogy a felhasználók szimpátiájának megszerzése érdekében csatlakozzanak a zöld irányzatot vállalati kultúrájába beépítő cégekhez.

A válságban különösen hatékony energiafogyasztás csökkentő intézkedések, hatékonyabb szerver működtetés és a megújuló energiaforrások bevetése igen jót tesz a céges költségvetéseknek is. A megcsappant keresletet ugyan nem kompenzálják az intézkedések, de átmenetileg segíthetik a cégek túlélését, a munkahelyek megőrzését.

Az ebay saját lehetőségeit kihasználva viszont a felhasználóit próbálja takarékosságra biztatni kifejezetten erre a célra létrehozott oldalain. Az oldalakon a környezettudatos vásárlási tanácsok mellett, folyamatosan frissülő hírekkel, hasznos tanácsokkal látják el az odalátogatókat. A takarékos tippek többek között, a számítógépeink energia pazarlását, a hűtési és fűtési költségeinket próbálják csökkenteni. Felhívják a figyelmet a vízkészleteink és a megóvható természeti értékek megőrzésére. Az akcióban nem csak a környezettudatos gondolkodás elterjesztése a cél, a cég a tudatos vásárlási szokásokra is igyekszik rászoktatni felhasználóit.

Forrás: nonstopuzlet.hu

 

Ez már nem a levél része =)

ide kattintva tudjátok letölteni a fenti hírlevelet.