Tekintse meg 2010-es árainkat
KERTÉSZ bemutató, és termékdíj előadás
Elfogadták az a termékdíjtörvény módosítását
Módosult a KT09-BEJKE nyomtaványcsomag
A Londonban termelődő szemét 2 milló otthont tudna ellátni energiával
Vásároljon gyökeres karácsonyfát!


Tekintse meg 2010-es árainkat

Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. 2010-ben is áll a termékdíj fizetésre kötelezett vállalkozások rendelkezésére. A versenyképes hasznosítási díjakon túl további szolgáltatások bevezetését tervezzük 2010-ben! A további változásokról folyamatosan értesítjük partnereinket.

Hasznosítási díjak 2010


KERTÉSZ bemutató, és termékdíj előadás

Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. bemutatta on-line adminisztrációs rendszerét, a KERTÉSZ-t.

KERTÉSZ bemutatóAz Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. saját fejlesztésű KERTÉSZ ügyviteli alkalmazásának segítségével 2010. január 1-jétől on-line történik a hasznosítási igazolások leadása, a számlázási információk lekérdezésére, az egyenleg nyomon követésére, és teljes körűen minden termékdíjjal kapcsolatos adminisztráció elvégzése. A rendszer bevezetését az tette szükségesség, hogy a 2010-től a szakhatóság kizárólag elektronikus formában fogadja el a bevallásokat. Az új KERTÉSZ rendszer szakmai partnertalálkozó keretében került bemutatásra, ahol a Vám- és Pénzügyőrség tartott tájékoztató előadást a termékdíj szabályozás aktuális kérdéseiről, és a 2010. január 1-jétől életbe lépő változásokról.


Elfogadták a termékdíjtörvény módosítását

Termékdíj módosításAz Országgyűlés 2009. november 9-i ülésnapján – 340 igen, 15 nem és 2 tartózkodás mellett – elfogadta a Kt. 2010. évi módosításáról szóló T-10745/16. számú egységes javaslatot. A dokumentum elérhető weboldalunkon a törvényi szabályozás menüpont alatt. Az alábbiakban pontokba szedtük a módosítás leglényegesebb elemeit:

 

 • a hűtőközeg kikerült a törvény tárgyi hatálya alól,
 • az import során is bevallással kell a termékdíjat megfizetni,
 • megszűnt az italtermékek kereskedelmi csomagolása első továbbforgalmazó vevőjének önálló kötelezettsége,
 • meghatározásra kerültek a saját célú felhasználás esetei,
 • megszűnt a láncügylet fogalma és az e jogcímen történő szerződéses átvállalás lehetősége,
 • egységesen negyedéves bevallási időszak vonatkozik minden kötelezettre, az újrahasználható csomagolások kivételével, ahol továbbra is az éves bevallási időszak maradt,
 • a „kis kötelezettek” mentesülhetnek a bevallási kötelezettség alól, a hasznosítást koordináló szervezet átvállalásával,
 • a képviselő számára nem válik kötelezővé az OKJ-s szakképesítés megszerzése és akár a nyilvántartást is vezetheti és a termékdíj megfizetését is teljesítheti,
 • 100%-ban levonható az újrahasználható kereskedelmi csomagolások termékdíja visszavételi rendszer keretében vagy a nem újrahasználható kereskedelmi csomagolások hulladékának anyagában történő hasznosítása esetén,
 • a mezőgazdasági termelők a törvényben meghatározott értékhatárokig éves átalány termékdíjat fizethetnek jelentősen csökkentett adminisztráció mellett,
 • tömeg alapú és egy díjtételből álló termékdíjak a kereskedelmi csomagolások esetében is.

A jogszabály teljes szövege elérhető weboldalunkon. Elolvasom.

Forrás: Termékdíjinfo.hu


Módosult a KT09-BEJKE nyomtaványcsomag

Megjelent a KT09-BEJKE nyomtványcsomag új 3.0-s verziója és a hozzá tartozó Kitöltési útmutató új 1.4 verziója. A nyomtaványcsomag frissíthető az ABEV programban.

Nyomtatványcsomag


A Londonban termelődő szemét 2 milló otthont tudna ellátni energiával

Egy angol tanulmány szerint a londoniak által termelt hulladék, annyi energiát képes biztosítani, ami elegendő 2 millió otthon elektromos energiával való ellátására, és 625.000 ház fűtés oldható meg vele.

London szemétA metropolis 8 milliós lakossága évente 22 millió tonna szemetet termel. Ennek több, mint fele lerakókban végzi, és csupán 22%-a kerül újrahasznosításra. A nem újrahasznosítható hulladék, mint például az ételmaradék feldolgozása, és energiává alakítása, csökkenthetné, a szeméttelepekre kerülő hulladék mennyiségét. Az szerves hulladékból keletkező gáz fűtésre, és elektromos áram termelésére való felhasználásával a város szén-dioxid kibocsátása 1,2 millió tonnával lenne csökkenthető, és ugyancsak csökkentené több más üvegházhatást növelő gáz mennyiségét. Ilyen például a metán, ami a szemét lebomlása során keletkezik a szeméttelepeken. A londoni városi tanács a következő 3 évben 84 millió fontot költ a szemét kezelésének problémájára. A tanulmány részét képezi annak a hulladékkezelési tervezetnek, amelyet várhatóan még idén mutat be Boris Johnson, a város polgármestere.


Vásároljon gyökeres karácsonyfát!

Az ünnep el sem képzelhető karácsonyfa nélkül. Mivel a fákat karácsonyfa ültetvényekről termelik ki, tévedés azt hinni, hogy erdők tűnnek el minden decemberben, de van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartunk.

KarácsonyfaHa zöld karácsonyt szeretnénk, mindenképpen gyökeres fát érdemes vásárolni. A méretével minél kisebb, annál jobb. Mivel a fenyőfák gyökérzete, megközelítőleg ugyan akkora, mint koronájuk, egy húsz-harminc centis gyökérzettel rendelkező, két méter magas fának, igen kicsi az esélye az ünnepek túlélésére. Mivel a kisebb fáknak kisebb a gyökere, eleve több esélyük az életben maradásra. Ha gyökeres fa vásárlására adjuk a fejünket, ügyeljünk rá, hogy minél rövidebb ideig, legyen a fűtött szobába. Amint lehet, tegyük ki az erkélyre, ültessük ki a kertbe, vagy váltsuk vissza! A fa feldíszítése során, is érdemes odafigyelni, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen az ünnepek végére. Ha lehet, ne vásároljunk új díszeket minden évben, de a leginkább környezetbarát módszer, ha mi magunk készítjük el őket. A karácsonyfaégők hangulatosak, de semmi szükség rá, hogy egész nap égjenek. Spóroljunk az energiával, és csak este kapcsoljuk fel őket. Ne felejtsük el lekapcsolni, ha elegyünk otthonról!