Segítünk megóvni környezetét!
Archívum
csík
English Deutsch
Partneri belépés: Jelszó:
Válogass ÖKOsan! rajzpályázat
Állami hulladékkezelés?
2011-06-06 16:03:28
Képviselői önálló indítványként nyújtotta be Sebestyén László fideszes képviselő a környezetvédelmi termékdíj rendszerének teljes átalakításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek célja az indoklás szerint az iparág tevékenységének teljes megújítása.

Nagyszámú forgalmazó és gyártó vállalatot érint a termékdíjas szabályozás átalakítására vonatkozó, a múlt hét közepén benyújtott törvényjavaslat. Ennek értelmében 2012-től megszűnne annak a lehetősége, hogy a termékdíjas termékek kibocsátói hulladékhasznosítási kötelezettségeik teljesítése esetén mentességet szerezzenek a díj fizetése alól. Eközben maguk a díjtételek több árucsoportnál jelentősen csökkennének, de az érintett termékkategóriák többségében a fizetendő összegek átlagosan így is 10-30 százalékkal, míg a nem kereskedelmi élelmiszer-csomagolásoknál több mint 100 százalékkal emelkednének.  A hulladékkezelést eddig piaci alapokon szervező koordináló szervezetek szerepe pedig a csomagolási, az elektronikai, az akkumulátor-, valamint a gumiabroncs-hulladékok kezelése területén megszűnne.

A befolyó termékdíj egy része felett az újonnan felálló - százszázalékos állami tulajdonban lévő - Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) rendelkezik majd. A szervezet közbeszerzési pályázat útján fog szolgáltatásmegrendelést vásárolni a hulladékbegyűjtő és -hasznosító cégektől annak érdekében, hogy Magyarország teljesíteni tudja az európai uniós hulladékhasznosítási kötelezettségeit.

A törvénytervezetet máris számos kritika érte. Szakértők szerint az italos kartondobozok termékdíjtételének felemelése háromszoros költségnövekedést jelent a válságból alig kilábalt tejágazatnak, amely ezt kénytelen lesz továbbhárítani a fogyasztók irányába. Az emiatt bekövetkező fogyasztáscsökkenés pedig kihat a tejtermelő gazdaságokra is, továbbá a mentesség lehetőségének a megszüntetése következtében a gyártók érdektelenné válnak a begyűjtési és hasznosítási költségek minimalizálásában.

Félő mindemellett, hogy az OHÜ nem tud rugalmas módon működni, ami a  hulladékkezelés működési zavarait vetítheti előre. A begyűjtők és hulladékkezelők aggódnak, hogy az OHÜ létrehozásával és a közbeszerzés beiktatásával az állam nyitja ki a kaput a külföldi versenytársak előtt, tovább csökkentve a hazaiak lehetőségeit. Egyesek szerint ugyanakkor a tervezet ellentmondásban van magyar és uniós jogszabályokkal is.

Forrás: Öko-Kord/Világgazdaság Online
Hírlevél
E-mail:
Legfrissebb híreink

Gyűjtőpont kereső:

kis piros kuka
A szelektív hulladékgyűjtés még sosem volt ilyen könnyű! Válassza a zöld utat és keresse meg a lakóhelyéhez legközelebb eső gyűjtőpontunkat!
Tovább
ÖKO-KORD